Szombati kérdés
2019. október 12. írta: Dzsingisz/phd

Szombati kérdés

Sziasztok!

Egy PHD hallgató számára nincs szünnap (persze, azért megszakadni sem kell mindennap), így ma voltak tömbösített óráink. Egyik kedves oktatónk szavait idézve: "kommunista szombatot tartottunk."

Cserében viszont ma is rendkívül sokoldalú és szórakoztató (komolyan) előadásokat élvezhettünk: gazdaságföldrajz, környezetgazdaságtan és mikroökonómia témájában.

A nap legfontosabb közgazdasági kérdése: egy kisgyermek nagyjából mennyi pelenkát használ el, amíg szobatiszta lesz? (Hogy a fenntartható fejlődést is támogassuk: amennyiben mosható pelenkát használnak a környezettudatos szülők, akkor mennyi alkalommal kell mosni?)

A válaszokat hozzászólásban, füstjelekkel, vagy postagalambbal küldjétek.

Pacsi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rega-sztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr6715219710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bányai Amanda 2019.10.12. 20:50:34

Három gyermekem van, a legnagyobb csak eldobósat használt, kb két éves koráig volt pelusos. (Egyébként én tekintve az átlagot olyan kétésfél három évvel számolnék/gyerek). Mai árakkal számolva havonta 10rongy. Alsóhangon, tehát nem a legdrágább pelussal (teszem hozzá, nem a legdrágább a legjobb) tehát egy átlaggal számolva 30-36 *10e Ft. Plusz hetibszinten több, mint egy naaagy kukányi szemét.
Második gyerekem (aki egyébként szintén sikeresen lemondott kétévesen a pelusról) kb nyolc hónapos korától kizárólag mosható pelenkát hordott. Hatalmas szerencsém volt, egy 17darabos készletet alig használt állapotban sikerült 35e ft-ért megvásárolnom egy anyukától (bolti áron ez a készlet kb 90-110e ft volt akkor,.most 140körül van). Jött még ehhez egy pár pelus.
Harmadik gyerkőc kb négy hónapos.korától.kezdve lett mosis (az ok, hogy előtte nem, mert a készletem kissé használódott állapota miatt nem volt már alkalmas pici babához), teljes mértékben a középsőtől megörökölt készlettel vittük végig a pelenkás időszakot, illetve adtam is el, meg vettem is egy-két darabot, mivel teljesen más alkatú babák voltak.
Összesen, ahogy számolgattam olyan 50-60e Ft volt a mosható pelenka készletem, ehhez jön még a mosás (mosószer, víz, áram), de szerintem ez éves szinten sem haladja meg a 10e Ft-ot.
A készletet nemrég adtam el 24e Ft-ért.
Tehát kb olyan 30e lehetett maga a pelus, durván számolva (4évre) 40e a mosás: összesen 70e Ft. Legyen így 35e/gyerek
Akárhogy erőlködöm egy átlagos gyerek 300-360e Ft-nyi eldobható pelenkájához képest semmi.
Van itt egy nagyon fontos tényező!
Én magamat minimál funkcionalista felhasználó körbe sorolnám. Tehát csak annyi pelenkám volt itthon, amennyi pont elégséges, illetve, amik maximum szükségesek.
Vannak akik szeretik "gyűjteni" a pelusokat, hiszen gyönyörű mintájúak is vannak.
Illetve a darabár: van újonnan ~1000Ft-os (kínai occó), a jó minőségű 5-6-8e Ft, és van egyedi is ami akár 10-15e-be is kerülhet!

Dzsingisz/phd 2019.10.15. 01:41:05

@Bányai Amanda: Köszönöm szépen a rendkívül alapos levezetést.
Sokat tanultam belőle.
Az előadáson elhangzott egy kitétel, mely szerint egy gyerek "elpotyogtatja" egy autó árát.
Ez mindkét esetben igaz, de az eldobhatónál mindenképpen relevánsabb.

Sebestyén Tamás 2019.10.16. 21:04:27

Kiváló, alapos elemzés. Második lépésként javaslom a probléma sztochasztikus feladatként való értelmezését, hiszen mind a naponta elfogyasztott pelenkák száma, mind a pelenkahasználat időtartama véletlen változók. :)
süti beállítások módosítása